Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 12 mars 2017

Skolan måste vändas 180 grader

Av Pink Ozzy - 12 mars 2017 09:58

Om jag ser tillbaka en massa år när jag gick på lågstadiet fanns det en auktoritet som stod framme vid katedern. Det var ingen idé att öppna minnen om man inte var tilltalad. Gick man hem och klagade hon mamma över att läraren hade gett mig en örfil så sa hon bara att jag nog hade gjort mig förtjänt av den. Ord som hora, fitta, kuk mm existerade inte. Det var andra tider då.

Jag säger inte att jag vill ha tillbaka dessa tider. Nej. Men jag tror att skolan måste ändra sig i grunden för att få ut maximalt från alla elever. 

Jag är i grunden emot friskolor. Inte för att dom finns, utan för att de ger en vinst som tas från våra skattepengar. Åt helvete fel. Men...

... Varför inte delar upp barnen som ju egentligen sker nu genom att friskolorna i regel har de mer duktiga eleverna och kommunerna får ta de "som bli över". 

Ha mindre klasser på max 10 elever med barn med särskilda behov. Sätt till resurser så att de mår bra. För de mår bra om de har någon de litar på. Förutom alla bokstavskombinationer så finns det många barn som inte mår bra i sin hemmiljö. Här måste Socialen vara betydligt hårdare och ta barn från familjer som inte fungerar. Men har man den typen av barn och anpassar lektionerna till deras behov och möjligheter. T ex har de ett betydligt större behov av rörelse. Många har dessutom specialämnen som de är mycket duktiga på. En del är duktiga i matte eller historia, andra på träslöjd eller teckning och några i "ickeämnen" som fotboll, lego, klassisk musik mm. Varför inte ge dessa barn ett personligt och anpassat schema där man lägger in matte och svenska delvis i övriga ämnen så att de nästan inte märker att de räknar eller har svenska. Det borde finnas duktiga pedagoger som kan fixa sånt. 

De barn som sitter tysta och jobbar febrilt kan de ha i större klasser med en lärare och eventuellt en resurs. De klarar sig. De har annat som driver dom vidare. Har själv både barn och barnbarn som jobbar på som sjutton och är i vissa fall långt före sina jämnåriga kamrater. Jag har också ett barnbarn med en bokstavskombination. Så jag vet vad det innebär. 

Oavsett om barnet har en bokstavskombination, är allmänt stökig, har svåra hemförhållande eller är superduktig i skolan så är det just i hemmet vi lägger grunden för barnens framtid. Låter man barnen vara delaktig i kökshanteringen, uppmuntrar man barn att läsa och räkna, gillar naturen mm mm och anpassar sitt "hemarbete" till barnet förmåga, så skulle barnen må mycket bättre. 

Tyvärr har allt för många barn bara för det ingår i vill, bil, hud-stuket. Men då gäller det också att ta hand om barnen. 

Både hemma och i skolan.

Men som det är nu när nationella prov och Pisarapporter är alenarådande kommer många barn att slåss ut. Skulle vi ha en individanpassad skolgång så skulle det bli en skola som skulle bli betydligt bättre för alla parter. Det får faktiskt kosta vad det kosta vill. Har någon i någon kommun räknat ut vad ett barn som går nio år i skolan och sedan inte får något jobb utan börjar med brått kostar samhället under 20, 30, 40 år? Det är lååååångt mycket mer än vad barnet hade kostat om man hade tagit hand om barnet i tid. 

Jo, en sak till. Som det är nu med en rektor som har 300, 400, 500 elever plus kanske 50, 60, 70 anställda att ta hand om är sjukt. Man måste i betydligt större utsträckning börja att delegera skolverksamheten. Man kan inte överlåta allt arbete på rektorn. Det måste finnas mellanchefer på t ex alla 3 stadier samt för övrig personal. Dessa kan ha hand om många av de dagliga sysslorna i form av inhämtande av information, skrivande av diverse mejl, brev, statistik och mycket annat. Sedan kan man avrapportera detta till rektorn. Att som nu ha ett ansvar ( som skolinspektionen kräver ) för så många och lägga det på en person resulterar i täta rektorsbyten och otrygg tillvaro för elever och personal. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 14:37

Dogge Doggelito hande tydligen sex när han var ca 7-8 och tjejen 15 år. Det berättade han i nåt forum och direkt kommer PK-maffian. Lasse Holm har t ex brutit med Dogge så han får inte vara med i Dobido i sommar. Då ska jag vara jävlig tillbaka och i...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 09:49

Köper du påskmat eller lever du som vanligt? Själv har vi det nästan som vanligt. Långfredagen äter vi bara Jansson och ägg. Lördag är vi bjudna på påskmat/födelsedag. Söndag och måndag tar vi lite påskmat, men inga mängder. Det var roligare ned ...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 09:31

Såg på Rapport igår hur många kvinnor som dödas av sina män. Jag blir så förbannad och samtidigt sorgsen. Ofta är kvinnorna dessutom gravida. Jag fattar inte hur dessa män tänker, om de ens tänker.  Jag tycker nog att straffen bör göras om. Samtidi...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 08:58


Eftersom många inte kommer att ha tid med mobil, platta eller dator önskar jag er redan en GLAD PÅSK!          ...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 08:53

Det är av någon anledning skillnad mellan Facebook och bloggen. Hag går väldigt sällan kommentarer på bloggen men dagligen på Facebook. OK, det är lite skillnad i innehållet. Det blir lätt lite roliga bilder på Facebook medan det på bloggen oftast är...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Omröstning

Gillar du vintern?
 Nej, jag hatar skiten
 Ja, jag älskar vinter och snö
 Ja, om det finns lite snö
 Ja, om det finns mycket snö
 Jag åker till värmen över vintern
 Jag är glad att vi har 4 årstider

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017 >>>

Sök i bloggen

Kategorier


Skapa flashcards