Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 10 mars 2015

Fina namn i s f ett bättre liv

Av Pink Ozzy - 10 mars 2015 17:58

Jag har funderat på alla "nya och fina" ord vi har fört in i vårt språk. Nåja, kanske inte du och jag, men de som på ett eller annan grundtror sig förändra världen genom att kalla folk något annat. Jag vill ta några exempel:

  • Neger: Vad är det för fel med detta ord? Nej man ska kalla dom för afroamerikaner. Finns det afrosvenskar? Eller kallas de för afrikaner fast de kanske aldrig varit där?  Om jag vill beskriva någon, så känner jag att jag vill säga neger utan att jag tycker att det är nedlåtande. Afroafrikan eller afrikan fast han kanske aldrig varit i Afrika är ju lite väl töntig. Visst, är han född i Sverige, eller har fått svenskt medborgarskap så är han svensk, men ibland vill man ju precisera sig. En dalmas, en gute, en skåning, en neger. Jag tycker fan ordet neger är lika fint som negro som man fortfarande använder i många länder.
  • Städerska: Vad är det för fel på städerka? Nej nu ska de kallas för lokalvårdare. I min värld så är en lokalvårdare mer som en fastighetsskötare. D v s någon som vårdar lokalerna så att de är målade och fina. Men kallar man en städerska så har man ju "höjt deras status"som det så fint heter.
  • Zigenare: Vad är det för fel på det? Varför Romer? Jg tycker zigenare låter mycket trevligare, gladare, vänlilgare. Och nu ska fåglar och andra djur som har ordet zgenare i sig döpas om och få nya namn. Så djävla fånigt. Man får inte ens sälja zigenarkorv. Åker man genom Tyskland så får man ofta på mindre men fina pubar Zigeunersose. D v s Zigenarsås. Det är inget nedlåtande utan snarare tvärtom. Det talar om att man får en mustig och kryddstark sås, inte sällan med inslag av paprika. M a o en hedervärd titel.
  • Lapp: OK, att kalla en lapp för Same må vara hänt, men varför kallar man då ett stort område i vårt land för Lappland, d v s lapparnas land. Borde inte det kallas för Sameland?
  • Fjollträsk: Jaha, här har vi äntigen en omskrivning som jag kan hålla med om. För kallades de för Stockholmare. Men numera är väl minst 50% folk som inte kommer från Stockholm. En massa fjollor som tror att de är lite finare bara för att de bor i storstan. Nej, fjollträsk är perfekt.
 
ANNONS
 
Gammelsmurfen

Gammelsmurfen

10 mars 2015 21:30

Med tanke på vad du skrivit i ett annat inlägg om din hälsa, bör jag kanske låta bli att kommentera just det här inlägget...
Men jag tar risken och hoppas inte bli den som fördärvar FÖR mycket...

Ska bara göra EN kort kommentar: Där är väldigt mycket "JAG TYCKER..." i det ovan. Om du lyssnar på dom du har som exempel så hade du KANSKE fått en annan inställning ?!

För övrigt trodde jag att Städerska numera kallades för sanitetstekniker... :-)

http://gammelsmurfen.bloggagratis.se

Pink Ozzy

10 mars 2015 22:20

Jodå. Jag har läst och lyssnat mycket på dom, men vill betona att JAG varken ser något elakt i dessa ord eller vill använda dom pp ett nedlåtande sätt. Som jag skrev då saknar jag vettiga alternativ för ordet neger (dom jag tycker är et gint ord). Sedan förstår jag inte hur man kan tycka att det är "finare" att kalla sig rom än zigenare. Jag tycker att zigenare, som jag också skrev" är betydligt finare. Ok för same. Lapp är kanske inte så fint, men då ska man väl gå hela vägen och kalla det för sameland.
Sen har vi ju fräsare, verkstadsarbetare och liknande. De kallas ju oftadt numera maskintekniker eller maskinoperatörer. Säljare kallas ibland för KAM. Ja, jag kan nog hålla på länge. Jag tycker faktiskt att det är synd att alla dessa gamla benämningar och yrkestitlar försvinner.

 
Gubbfan

Gubbfan

13 mars 2015 19:22

Svårt det där med namn på saker och ting.
Jag kan hålla med om att det i många fall är fånigt att ändra namn.
Man ger folk andra namn i stället för att ändra på det som är fel.
Det kan väl t ex inte vara svårare att trakassera en rom än en zigenare?
Vad gäller Lappland så finns ju Sapmi har jag för mig.
Fast...
Här är man nog ute på minerad mark. För tänk om man började fundera på att det faktiskt fanns samer här nere i MellanSverige förr. De är ju ett ursprungsfolk som drivits längre norrut av rikssvenskarna och faktiskt tvingats på renskötseln.
Nej hu! Inte tänka på att vi har behandlat ursprungsbefolkningen lika illa som t ex indianerna har behandlats i USA eller palestinierna ner i Mellanöstern.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Söndag 5 april 13:50

För några dagar sedan ville ungerska regeringen skaffa sig mer makt genom att kunna utfärda olika saker via dekret. I praktiken en diktatorisk stat. Någon jag absolut inte kan acceptera. Nu går sossarna ut och vill ha mandat för att stävja Corona ut...

Av Pink Ozzy - Söndag 5 april 09:58

Läser man tidningarna på nätet slår mig en sak. Det är bara Corona i 55-11 olika varianter. Krigen och flyktingströmmarna tycks vara över. Hur slutade Syrienkriget i så fall? Och vad hände med alla flyktingar? Nu tänker jag inte bara på flyktingar ...

Av Pink Ozzy - Lördag 4 april 14:00

Vi har ett coronavirus som sprider sig utan att det syns. Trots det trängs 08-orna i tunnelbanan och på bussarna. Folk trängs i köer och på bolaget och andra platser. Det är precis som att " det drabbar mig". En mentalitet som funnits i Sverige i må...

Av Pink Ozzy - Lördag 4 april 09:52

USA köper just nu upp all sjukvårdutrustning de kan komma över. Ingångna avtal med leverantörer gäller inte längre eftersom USA går in och bjuder över. Men de flesta i Sverige älskar ju våra "vänner" i USA. Så här heter sig inte vänner. Vore det en...

Av Pink Ozzy - Fredag 3 april 20:16

Nu ska tydligen Stockholms sjuksköterskor som håller på med coronapatienter jobba 48 timmar och få 120% mer i lön. Kanonbra. Inte nog med att man tar vara deras kunskap 8 timmar mer per vecka utan även att de får ordentligt betalt för slitet och risk...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Följ bloggen

Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Blogkeen
Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se