Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 12 januari 2014

10000 nya lärare och 11 års skolgång - det är val nu

Av Pink Ozzy - 12 januari 2014 09:34

Nu vill Borgarna, eller Alliansen som de numera vill kalla sig, utöka skolgången till 10 alt. 11 år.

Bara detta utspel visar hur långt från verkligheten de befinner sig. Att utöka antal skolår för omogna elever gör knappast att Sverige hamna högre på den s k Pisa-listan. Själv började jag skolan när jag var 6 år. Men på den tiden gjorde alla det och lärarna hade ett bra samarbete med föräldrar. Då var det ingen idé att man kom hem och sa att man hade fått en smäll av läraren för att man t ex kom försent. Då fanns risken att man fick en till av morsan. NU törs inte lärarna röra barnen. När jag började på en skola 2012 så var nästan det första jag fick höra att " jag ska tala om för min pappa om du rör mig så hamnar du i finkan". När de sedan fick reda på att kunde stå ut med det, men kan de stå ut med mig fram till dess så blev det snart inget bra argument för ungarna att ta till.

Men saken är ju den att många föräldrar inte har samma värdegrund som skolan vill och ska lära ut. Dessutom ser många föräldrar bara sitt eget barn och inte alla hundratals andra på respektive skola.

Nej, det som behövs är 10.000 personer över 40 som älskar att arbeta med barn och ger dom trygghet under skoltiden, d v s i klassrummet, på skolgården, i omklädningsrum för t ex gymnastik och bad. De ska vara lyhörda och ibland bara lyssna på barnen. Det DE tycker är viktigt kanske inte DU tycker. Men dessa 10.000 ska ju vara till för barnen. Det borde finnas äldre vuxna ute på skolgårdarna från det att barnen kommer vid 7.30-tiden tills de går hem. De ska finnas tillgängliga i klassrum med barn som av någon anledning har det svårt eller är stökiga.

Det tar 0,5-1 år att utbilda intresserade i nödvändiga ämnen. Har de bara rätt intresse så lär de sig sedan ganska snabbt när de är på skolorna. Anledningen till detta är att barn är olika från skola till skola och klass till klass så det gäller att vara anpassnigsbar. De ska utbildas i att ha rätt värdegrund, olika barns behov mm.

Nu tror du kanske att jag minimaliserar problemet. Nej, tvärtom. Att ha 10.000 intresserade äldre på skolorna som elever har respekt för och får respekt tillbaka ger mer än 10.000 nya lärare som inte har den rätta känsla för barn, utan tror att det bara är att kliva in och lära ut. Tänk på att själva utbildning för barn inte är mer än 4-5 effektiva timmar om dan. Resten består i att tysta ner barn, förmana barn, sära bråkiga barn åt, skriva blanketter, prata med föräldrar som ofta tror sig kunna läraryrket bättre än lärarna o s v. Lärarna jobbar inte 8-13,30, vilket man ofta kan tro eftersom de egna barnen går så länge på skolan. Nej, lärarna arbetar i regel 7,30-17 samt även vissa helger. Dessutom är just stressen p g a stökiga och/eller oroliga klasser och elever det största problemet. Dår är det bra att vara 2 i ett klassrum. Då kan läraren ägna sig åt den övergripande utbildningen och extrapersonen kan ägna sig mer åt de barn som är oroliga, eller behöver extra stöd.

Jag har nu märkt att detta fungerar utmärkt i de klasser jag varit i. Så satsa på detta. Det krävs mindre utbildning vilket gör att starten kan ske mycket snabbt. Du har en lärare i varje klass som är din "lagbas" och som hjälper dig med det pedagogiska och du hjälper läraren med det den vill.

Detta är ett arbetssätt som skulle ge minst 10.000 nya jobb till en mycket låg kostnad eftersom många äldre idag går arbetslösa och på detta sätt skulle göra en enorm nytta.

 
 
Gubbfan

Gubbfan

12 januari 2014 17:59

Utmärkt idé!

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 14:37

Dogge Doggelito hande tydligen sex när han var ca 7-8 och tjejen 15 år. Det berättade han i nåt forum och direkt kommer PK-maffian. Lasse Holm har t ex brutit med Dogge så han får inte vara med i Dobido i sommar. Då ska jag vara jävlig tillbaka och i...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 09:49

Köper du påskmat eller lever du som vanligt? Själv har vi det nästan som vanligt. Långfredagen äter vi bara Jansson och ägg. Lördag är vi bjudna på påskmat/födelsedag. Söndag och måndag tar vi lite påskmat, men inga mängder. Det var roligare ned ...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 09:31

Såg på Rapport igår hur många kvinnor som dödas av sina män. Jag blir så förbannad och samtidigt sorgsen. Ofta är kvinnorna dessutom gravida. Jag fattar inte hur dessa män tänker, om de ens tänker.  Jag tycker nog att straffen bör göras om. Samtidi...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 08:58


Eftersom många inte kommer att ha tid med mobil, platta eller dator önskar jag er redan en GLAD PÅSK!          ...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 08:53

Det är av någon anledning skillnad mellan Facebook och bloggen. Hag går väldigt sällan kommentarer på bloggen men dagligen på Facebook. OK, det är lite skillnad i innehållet. Det blir lätt lite roliga bilder på Facebook medan det på bloggen oftast är...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Omröstning

Gillar du vintern?
 Nej, jag hatar skiten
 Ja, jag älskar vinter och snö
 Ja, om det finns lite snö
 Ja, om det finns mycket snö
 Jag åker till värmen över vintern
 Jag är glad att vi har 4 årstider

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Sök i bloggen

Kategorier


Skapa flashcards