Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 31 juli 2012

FAS 3 fy fan

Av Pink Ozzy - 31 juli 2012 09:45

Nu är det snart time för att inträda i det förhatliga FAS 3. Ska kanske visa ett tidningsurklipp jag hittade idag. Själv tycker jag det hela är ett stort larv och en lögn. Regeringen som säger sig vara arbetarvänlig ser till att arbetsmarknaden via FAS 3 får billig arbetskraft. Så de enda som tjänar på detta spektakel är företagen inte de jobbsökanden.

Här är artikeln:

LO: "Fas 3 tränger undan jobbtillfällen"

Västervik 

Publicerad 120731 06:00.

Reglerna i fas 3 ändrades så att deltagarna ska få utföra fler vanliga arbetsuppgifter. Då valde tio arbetsgivare att få jobbet gjort av deltagare i fas 3, i stället för att anställa personal. Företagarna fick också omkring 5‑000 kronor varje månad av Arbetsförmedlingen.

Sista veckan i juni och första i juli besökte LO–distriktet i Kalmar, Blekinge och Kronoberg 1‑500 arbetsplatser för att informera sommarjobbare om deras rättigheter. Då upptäckte LO att tio arbetsgivare avstod från att anställa personal, för att i stället använda deltagare i fas 3, eller sysselsättningsfasen som det numera kallas. Det upprör Camilla Stridh, förtroendevald inom LO i Västervik.

– Vår erfarenhet och undersökningar visar att det är få som får ett vanligt arbete efter fas 3. Det här leder inte till många jobb, men är en ordentlig förlustaffär för staten. I dag är det för mycket ungdomar som hamnar i fas 3. Men det är dubbelt med nya reglerna, för om du utför arbetsuppgifter som liknar ordinarie sysslor ökar chansen att få jobb senare.

”En katastrof”

Uppgifterna från företagarna kom som en chock för Henrik Tvarnö, ungdomshandläggare vid LO–distriktet.

– Det här är en katastrof, jag har aldrig med om något liknande. Under tio år har jag inte sett att företagare utnyttjat arbetsmarknadspolitiska åtgärder så här.

Vad ligger bakom?

– Det verkar vanligast på kaféer, restauranger och i handeln och det är ungdomarna som drabbas, de får inte ett riktigt arbete. Konkurrensen är så hård mellan olika butiker och krögare i dag, för att överleva krävs det att du hittar något som förbättrar din situation. Som att slippa betala lön och i stället få 5‑000 kronor i månaden av Arbetsförmedlingen.

”Bättre med riktiga jobb”

Henrik Tvarnö varnar för utvecklingen inom fas 3.

–  Skillnaden i utgifterna totalt för det offentliga mellan att låta någon gå i fas 3 eller att anställa någon är inte stor. Det är bättre att ge folk riktiga arbeten, bland annat i äldreomsorgen, där behoven är stora.

– Men nu växer fas 3 och det måste finnas en tanke från regeringens sida. De kanske inte vill ha riktiga arbeten och en lägre arbetslöshet? Då sätter de nämligen press på arbetsmarknadens parter.

”Ger gemenskap”

Så här har arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) sagt i Aftonbladet om fas 3: ”Tanken är att man ska känna sig behövd och ha en gemenskap. Alternativet, att man inte gjorde något och lät människor sitta i soffan hemma eller bli sjukpensionärer, vore sämre.”

 
ANNONS
 
Gammelsmurfen

Gammelsmurfen

31 juli 2012 11:38

Jo jag kan inte riktigt förstå hur en regering som har parollen: "Arbetslinjen" kan vara så FÖR just Fas 3. De fick ju bakläxa av riksdagen för ett antal månader sedan men inget tycks hända.
Klart som sjutton att företag hellre "anställer" någon som ger en INKOMST på 5.000 än en utgift på 25.000

http://gammelsmurfen.bloggagratis.se

Pink Ozzy

31 juli 2012 15:08

Jag har nu kontaktat den lokala grundskolan och det verkar lovande. Bättre skattepengarna stannar där de hör hemma. Det privata får klara sig själv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Söndag 5 april 13:50

För några dagar sedan ville ungerska regeringen skaffa sig mer makt genom att kunna utfärda olika saker via dekret. I praktiken en diktatorisk stat. Någon jag absolut inte kan acceptera. Nu går sossarna ut och vill ha mandat för att stävja Corona ut...

Av Pink Ozzy - Söndag 5 april 09:58

Läser man tidningarna på nätet slår mig en sak. Det är bara Corona i 55-11 olika varianter. Krigen och flyktingströmmarna tycks vara över. Hur slutade Syrienkriget i så fall? Och vad hände med alla flyktingar? Nu tänker jag inte bara på flyktingar ...

Av Pink Ozzy - Lördag 4 april 14:00

Vi har ett coronavirus som sprider sig utan att det syns. Trots det trängs 08-orna i tunnelbanan och på bussarna. Folk trängs i köer och på bolaget och andra platser. Det är precis som att " det drabbar mig". En mentalitet som funnits i Sverige i må...

Av Pink Ozzy - Lördag 4 april 09:52

USA köper just nu upp all sjukvårdutrustning de kan komma över. Ingångna avtal med leverantörer gäller inte längre eftersom USA går in och bjuder över. Men de flesta i Sverige älskar ju våra "vänner" i USA. Så här heter sig inte vänner. Vore det en...

Av Pink Ozzy - Fredag 3 april 20:16

Nu ska tydligen Stockholms sjuksköterskor som håller på med coronapatienter jobba 48 timmar och få 120% mer i lön. Kanonbra. Inte nog med att man tar vara deras kunskap 8 timmar mer per vecka utan även att de får ordentligt betalt för slitet och risk...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Följ bloggen

Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Blogkeen
Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se