Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 28 februari 2011

Varför religion?

Av Pink Ozzy - 28 februari 2011 17:28

På förekommen anledning tänkte jag skriva några tankar kring religion. Själv tvingades jag in i kyrkan fram tills jag var ca 12-13 år och anser mig ha fått en överdos av det religiösa och då i synnerhet det kristna. Trots detta finns det kvar en del kristna värderingar. Det kanske finns i generna eller så tillhör det en del av det mer eller mindre sunda förnuftet.

Men vad är religion? I mina ögon är det någon som tror på något eller något. Långt tillbaka trodde vi att asagudarna var de allenarådande, men sen blev vi så sakta omprogrammerade till kristna.

Detsamma hände i de flesta kulturer. Man tror på en sak, men övertygas sedan, ofta med mer eller mindre bryska medel, att tro på något annat. Columbus och gänget gjorde det lätt för sig. De bytte tro mot några glaspärlor. De som inte ville ha glaskulorna utan behålla sin tro på solar och väsen, dödades. Så var det även under korsriddarnas tid. Den som inte ville tro på Jesus dödades.

Detsamma gäller alla religioner för övrigt. Om du läser lite historia så ser du att man i nästan samtliga fall vill påskina att det är just deras guds vilja. Sen må det vara Jesus, Muhammed, Allah eller vem det nu är.

Men vem är då dessa gudar och hur kan vi veta så mycket om dom? Ja det är här det blir lite roligt. Det visar sig nämligen att Bibeln skrevs ca 500 år EFTER att Jesus dog! Så jag frågar mig hur man kan veta sådant 500 år senare. Vi vet ju knappt allt som hände för 500 år sedan och då har det trots allt funnits Radio, TV och tidningar ett bra tag. Det visar sig också, om man rådfrågar teologer att Koranen, bibeln och andra skrifter i vissa sammanhang är förvillande lika.

Så min fulla tro är att det från början härstammar från samma historia, men att man under 2000 år har ändrat och filat som det behagar just denna grupp av religiösa. Vi behöver ju inte gå längre än till den kristna tron som har delats upp i Katolska, grekisk-ortodoxa, rysk-ortodoxa, evangelister, baptister, frälsis, pingstkyrkan, mormoner och många, många till.

Nej, religion har man som förevändning för att kunna starta ett krig. Ett enkelt exempel är Nordirland där du har katoliker och protestanter. Kan inte två kristna grupperingar hålla sams hur ska det då lyckas mellan t ex kristna och muslimer? Kanske inte så konstigt att det ska krigas hela tiden.

Till sist:

Jag respekterar dock att andra tror på någon gud. Jag har t o m en bekant som är präst i Pingstkyrkan. Vi har ömsesidig respekt för varann. Det visar sig t ex i att jag aldrig skulle komma  på tanken att bjuda på vin eller sprit, eftersom jag vet att de inte dricker det. Jag försöker även vakta min tunga och inte svära så mycket när vi träffas. I gengäld så ber de sin bordsbön utan att tvinga oss att göra det. Det tyder på ömsesidig respekt vilket jag gillar.

 
ANNONS
 
Ingen bild

carlos

15 april 2011 07:04

tyvärr har du noll koll. Evangelierna skrev mellan år 40 och 60, dvs 10-30 år efter jesu död. paulus alla brev skrevs under hans aktiva liv; 40-60 e kr. Så sorry, dina påståenden stämmer inte riktigt

Pink Ozzy

17 april 2011 16:52

Som du kanske läste så skrev jag att BIBELN skrevs långt efter Jesu död. Inte enskilda brev. Detta innebär, min vän, att språk och dialekter under århundraden förändras och det som verkligen skedde inte kan återges på ett korrekt sätt. Det är totalt omöjligt att så långt efter återge en korrekt beskrivning. Inte bara språkliga och dialektala skillnader gör tolkningen omöjlig. Dessutom skrevs de av personer som hade vinning i att bibeln skulle utformas på det sätt den skrevs. Sedan dess har mycket i bibeln omskrivits och omtolkats åtskilliga gånger. Så jag håller med dig, d v s DU har noll koll.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Söndag 29 mars 19:58

På tok för sent reagerade Trump när viruset startade. Nu är det nästan försent och kommer att sluta med minst 100.000 döda. Det är Trumps fel, men ändå får han höga opinionssiffror. Är amerikanen verkligen så dum så han låter sig luras av entimmes p...

Av Pink Ozzy - Söndag 29 mars 10:18

I dessa coronatider är ju tanken att man i möjligaste mån håller sig hemma och t o m avstår från festande med vänner och bekanta. Men så har vi ju 08-orna. De tycks ju ha en motståndskraft utöver det vanliga. Tror dom. Hur som helst så ska tydli...

Av Pink Ozzy - Lördag 28 mars 09:50

Idag måste jag bara få tacka alla inom sjukvården. I första hand de som jobbar med coronapatienter men även alla som inte utför sitt ordinarie jobb utan som nu hoppar in för att stötta sjukvården på olika sätt. Jag vill också tacka alla som står i k...

Av Pink Ozzy - Fredag 27 mars 11:09

Har irriterat mig många gånger på vissa ord som står på olika varor och tänker ta några exempel. Honung och kamomill Så står det på en flaska med flytande tvål. Läser man innehållsförteckningen innehåller den inget av det. För bästa smak Vem ...

Av Pink Ozzy - Torsdag 26 mars 18:58

Äntligen! Sol och varmt. Innebar en dag på tomten och i rabatterna. I morgon tänkte jag tvätta alla fönster till pensionärskuvösen och ställa i ordning den för sommaren. Blir det tid över finns det gott om jobb i trädgårdslandet och andra ställen p...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Följ bloggen

Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Blogkeen
Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se