Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 28 februari 2011

Varför religion?

Av Pink Ozzy - 28 februari 2011 17:28

På förekommen anledning tänkte jag skriva några tankar kring religion. Själv tvingades jag in i kyrkan fram tills jag var ca 12-13 år och anser mig ha fått en överdos av det religiösa och då i synnerhet det kristna. Trots detta finns det kvar en del kristna värderingar. Det kanske finns i generna eller så tillhör det en del av det mer eller mindre sunda förnuftet.

Men vad är religion? I mina ögon är det någon som tror på något eller något. Långt tillbaka trodde vi att asagudarna var de allenarådande, men sen blev vi så sakta omprogrammerade till kristna.

Detsamma hände i de flesta kulturer. Man tror på en sak, men övertygas sedan, ofta med mer eller mindre bryska medel, att tro på något annat. Columbus och gänget gjorde det lätt för sig. De bytte tro mot några glaspärlor. De som inte ville ha glaskulorna utan behålla sin tro på solar och väsen, dödades. Så var det även under korsriddarnas tid. Den som inte ville tro på Jesus dödades.

Detsamma gäller alla religioner för övrigt. Om du läser lite historia så ser du att man i nästan samtliga fall vill påskina att det är just deras guds vilja. Sen må det vara Jesus, Muhammed, Allah eller vem det nu är.

Men vem är då dessa gudar och hur kan vi veta så mycket om dom? Ja det är här det blir lite roligt. Det visar sig nämligen att Bibeln skrevs ca 500 år EFTER att Jesus dog! Så jag frågar mig hur man kan veta sådant 500 år senare. Vi vet ju knappt allt som hände för 500 år sedan och då har det trots allt funnits Radio, TV och tidningar ett bra tag. Det visar sig också, om man rådfrågar teologer att Koranen, bibeln och andra skrifter i vissa sammanhang är förvillande lika.

Så min fulla tro är att det från början härstammar från samma historia, men att man under 2000 år har ändrat och filat som det behagar just denna grupp av religiösa. Vi behöver ju inte gå längre än till den kristna tron som har delats upp i Katolska, grekisk-ortodoxa, rysk-ortodoxa, evangelister, baptister, frälsis, pingstkyrkan, mormoner och många, många till.

Nej, religion har man som förevändning för att kunna starta ett krig. Ett enkelt exempel är Nordirland där du har katoliker och protestanter. Kan inte två kristna grupperingar hålla sams hur ska det då lyckas mellan t ex kristna och muslimer? Kanske inte så konstigt att det ska krigas hela tiden.

Till sist:

Jag respekterar dock att andra tror på någon gud. Jag har t o m en bekant som är präst i Pingstkyrkan. Vi har ömsesidig respekt för varann. Det visar sig t ex i att jag aldrig skulle komma  på tanken att bjuda på vin eller sprit, eftersom jag vet att de inte dricker det. Jag försöker även vakta min tunga och inte svära så mycket när vi träffas. I gengäld så ber de sin bordsbön utan att tvinga oss att göra det. Det tyder på ömsesidig respekt vilket jag gillar.

 
ANNONS
 
Ingen bild

carlos

15 april 2011 07:04

tyvärr har du noll koll. Evangelierna skrev mellan år 40 och 60, dvs 10-30 år efter jesu död. paulus alla brev skrevs under hans aktiva liv; 40-60 e kr. Så sorry, dina påståenden stämmer inte riktigt

Pink Ozzy

17 april 2011 16:52

Som du kanske läste så skrev jag att BIBELN skrevs långt efter Jesu död. Inte enskilda brev. Detta innebär, min vän, att språk och dialekter under århundraden förändras och det som verkligen skedde inte kan återges på ett korrekt sätt. Det är totalt omöjligt att så långt efter återge en korrekt beskrivning. Inte bara språkliga och dialektala skillnader gör tolkningen omöjlig. Dessutom skrevs de av personer som hade vinning i att bibeln skulle utformas på det sätt den skrevs. Sedan dess har mycket i bibeln omskrivits och omtolkats åtskilliga gånger. Så jag håller med dig, d v s DU har noll koll.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Lördag 15 aug 09:26

För 6 år sedan tog Petter för rattfylla. I natt var det dags igen. Fortkörning och narkotikainnehav. Men jag ska inte skälla på Petter. Jag kan tänka mig att han inte hade så många vänner under sin aktiva karriär och nu vill ta igen det på något sä...

Av Pink Ozzy - Fredag 14 aug 09:52

Det finns bl a Facebook, Instagram, Twitter, snap chatt, miljoner med spel på appar. Dessutom har Tiktok tillkommit. En omstridd app som man vill förbjuda i flera länder för att man tror att kineserna kan plocka ut dina personliga data. Vad jag först...

Av Pink Ozzy - Torsdag 13 aug 20:49

Just nu finns det två grupperingar i Sverige. Dom som är för munskydd och dom som är emot. Själv har jag tittat lite på folk och sett att många som bär munskydd bär den just bara över munnen och inte näsan. Vad är vitsen med det? Sedan har de som...

Av Pink Ozzy - Torsdag 13 aug 20:39

Det är ju inte klokt. Har ett barnbarn i 7an som nu tränar 6 gånger per vecka. Men inte nog med det. De kan sluta träningen 20,30 ena dan och börjar träningen klockan 6 nästa morgon. 2-3 gånger per vecka börjar träningen vid 6 tiden. Bl a både lördag...

Av Pink Ozzy - Torsdag 13 aug 09:38

Vi har tydligen en kulturminister även om det inte verkar så. Hon heter Amanda Lind. Ja, det är hon med ett storkbo på huvudet. Vore kanske bättre ifall hon hade något I huvudet också. Det jag först och främst tänker på är Danny Saucedo i Piteå. D...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Följ bloggen

Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Blogkeen
Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se