Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 24 januari 2011

Dax att skjuta av alla vargar

Av Pink Ozzy - 24 januari 2011 10:01

Det kanske är dax att skjuta av alla vargar. Vargen i Sverige lider tydligen av en del sjukdomar och början till inavel. För att råda bot på det finns det tydligen 2 vägar att gå. Den ena är att släppa ut testosteronstinna hannar där vi vet att det finns honor. Men då stöter man på ett problem och det är karantänen. En varg måste i s f först tillbringa 6 månader i karantän och tappar under den tiden sin naturliga rädsla för människan, vilket inte är bra. Dessutom är det en stor kostnad med att mata vargar under 6 månader, bygga hägn o s v.

Den andra varianten är att sätta ut friska ungar i olika gryt. Och det är här jag tycker vi stöter på ett stort problem till: Pengar! Det skulle kosta ca 800.000:-/ valp. Det är 800.000:- som skulle kunna placeras på ett vettigare sätt än i något vi vanliga aldrig ser. För vem har sett en vild varg någon gång? Ja, ja, de finns på Skansen, vilket jag tycker räcker helt och fullt. I skogen fyller inte vargen någon egentlig funktion. Den skadar mer än den gör nytta egentligen. Jag kan inte få in i min skalla varför vi då ska ha den kvar. Är det bara för att jägarna någon gång per år ska få sitt lystmäte i att mörda en varg?

För oss andra är detta bara ett sätt att kasta massor med pengar i sjön.

 
ANNONS
 
Gammelsmurfen

Gammelsmurfen

24 januari 2011 10:43

Varför behövs älgen? Är med om en massa trafikolyckor som kostar pengar. Låt oss döda ALLA älgar.

Varför behövs valen? Låt Japaner och Norrmän döda bäst de vill

Hur stora kostnader medför inte bensinbilar. Låt oss förbjuda dem alla fom idag.

I våras var det en del som såg en varg i Kristianstad. Som senare vandrade norrut. Som dessförinnan kommit norrifrån.

Att man inte sett en vild varg är knappast orsak nog. Det skulle innebära att jordens flesta djur skulle kunna försvinna för min del för jag har bara sett en bråkdel av dom.

Tror nog faktiskt att vargen har en funktion att fylla även i Sverige. Varför skall tex jägare ha större rättighet att jaga älg än vargen??

http://gammelsmurfen.bloggagratis.se

Pink Ozzy

24 januari 2011 10:55

All jakt i Sverige är en fråga om hur många djur det finns. I Sverige finns det 100.000-tals älgar, vilket gör att man procentuellt troligen skjuter av lika många älgar som vargar. Vad fyller vargen för funktion? Ingen. Möjligen att den äter ett och annat skadat djur, men det en en försvinnande liten del. Älgen ställer till en hel del skador på skogen, men anses trots det vara ett värdefullt djur, eftersom man äter älg. Men man äter inte varg. Och ett i sammanhanget ganska ointressant tillägg är att jag sett många älgar i mina dar.

 
Gubbfan

Gubbfan

24 januari 2011 11:30

Men du har glömt en nytta som vargen gör: Den tar bort en och annan hund och liknande.
Det är värt mycket!
Det är en av anledningarna till att jag vill se varg inplanterad i storstäderna. Gärna på Nedre Norrmalm i Fjollträsk.
Men som det är nu är det mest en debatt mellan hysteriska jägare och NIMBYs (Not In My BackYard) som lider av två olika syndrom: Dels Walt-Disney-syndromet, dels Astrid-Lindgren-syndromet.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Pink Ozzy

24 januari 2011 16:06

Återigen, jag lider inte av någon syndrom eller tillhör någon av grupperna. Jag är INTE rädd för vargen. Det jag återigen vill poängtera är att det är horribelt att föda upp vargar för utsläpp till en kostnad av 800.000:- bara för att någon skjutgalen jägare sen ska sätta en kula i den. de sköt 20 vargar nu, om jag inte har helt fel. Dessa bör då ersättas. Om man du ersätter dessa med 20 nya så skulle det bli 16 miljoner av våra skattepengar ! ! !

 
Ingen bild

Gammelsmurfen

24 januari 2011 13:47

Från en debatt i västerbottenkuriren hämtar jag hämtar jag följande FÖR vargen:

1) Om ett ekosystem förlorar en ingående art är det ju en förlust för systemet. Med andra ord artmångfalden minskar och det är i sig en stor skada.

2) Jag tycker bestämt Du bör avstå från alla ingrepp i naturen som kan få evolutionär konsekvens, som ren försiktighetsprincip.

3)Nej, nu börjar Du bli tröttsamt tjatig med Din aningen infantila fråga om en djurarts "nytta" i ett ekosystem. Nyttobegreppet är inte tillämpbart alls.
Jag upprepar. Ingår en art i ett ekosystem spelar den sin givna roll i systemet.
Ett enskilt ekosystem och dess interaktion med övriga utgör helheten och är det forskningsunderlag som ämnet ekologi studerar. Här finns, milt sagt, en del att forska i ännu, kanske Du förstår.

4)Din artikel från Arbetarbladet illustrerar ganska tydligt att hetsjakten mot den lilla vargstammen i Sverige är neurotisk.
I Rumänien finns flera tusen vargar, på Balkan upp emot 5000, på Iberiska halvön 2500 och inom Baltikum minst 1000 st. Jämför dessa siffror och arealer med Sveriges 210 individer.
Jakt på varg måste omfattas av jaktetiska regler, därför är oselektiv jakt på föräldradjur med ej autonoma valpar högst klandervärd.

5)Åke E. Att tala om vilken "nytta" en djurart gör i naturen är från början helt galen utgångspunkt !
I ett ekosystem spelar olika arter olika roller, det är allt. Alla behövs självklart för att ekosystemet skall vara komplett. En predator ,som vargen, har genom evolutionen formats till sin nuvarande roll, visserligen till människors förtret men så är det.
Det lilla rekonstruktionsförsök av vargstammen som pågår kommer att förbli en halvmesyr så länge som politik är inblandad. Det havererade ekosystemet sätter också sina begränsningar men trots detta är det ett angeläget projekt .

Ovan några åsikter från personer positiva till vargen. Du kanske inte håller med men så anser dessa.

Pink Ozzy

24 januari 2011 16:03

Innan diskussionen tar fel väg vill jag säga att jag INTE har något emot vargen. MEN det jag är emot är att odla in vargen till en kostnad av 800.000:-/varg En rent horribel summa.

 
Gubbfan

Gubbfan

25 januari 2011 12:08

Jag har ännu inte fått veta varför man inte vill plantera in vargen i storstädernas omgivningar eller i de stora parkerna i dessa städer.
I t ex Humlegården i Stockholm finns det nog med stora råttor att det skulle föda 2-3 vuxna vargar.
Visserligen skulle Anticimex få mindre jobb med att lägga ut massor av gift där och länspolismästare Götblad skulle få skaffa sig en annan hobby än att titta på råttor men jag tror det skulle gå bra i alla fall. De har nog tillräckligt med sysselsättning med annat.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Pink Ozzy

25 januari 2011 14:09

Jag har inget svar på frågan. Men det kanske är som med vindkraft, kärnkraft och annat där alla säger "ja det är klart att vi ska ha det, MEN inte här".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Torsdag 24 jan 09:59

I slutet av 40-talet fick judarna ett land som sedermera kallas för Israel. Tidigare hette landet Palestinien och tillhörde palestinierna. Nu undrar jag vem som förde fram den diaboliska tanken att ge delar av Palestinien till judarna? Det "enda" som...

Av Pink Ozzy - Onsdag 23 jan 10:12

Tänk att det finns ungdomar som har ett sånt och genuint intresse och som viger sitt liv åt detta. Greta Thunberg är en sådan person. En tjej på 15 år med kända föräldrar, vilket hon nog inte bryr sig så mycket om. Hon har bestämt sig. Hon är påläst ...

Av Pink Ozzy - Onsdag 23 jan 10:01

Veganer består av såväl vettiga människor som rena idioter. Om vi tar idioterna först så är det dom som släpper ut minkar, slår ihjäl kaniner mm. Rena vansinnesdåd. Hade jag möjligheten att få fast någon och döma den personen skulle jag antingen släp...

Av Pink Ozzy - Måndag 21 jan 10:21

Har just nu att göra med en kommungubbe i ett ärende. man blir ju smått förskräckt. Det har inte hänt något sen 60-talet. Med de menar jag det ordspråk som säger att om du inte platsar på den privata marknaden får du alltid jobb på kommunen. Något so...

Av Pink Ozzy - Måndag 21 jan 09:12

Följer Hemnet och några andra sidor dagligen och ser nu att hemnet bluffar på sina sidor. Hus kan plötsligt försvinna för att någon måndag poppa upp igen och då kan det stå att huset stått på hemnet i 3 dagar. För det första har dom "glömt" att de st...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15 16
17 18
19
20
21
22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Följ bloggen

Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Blogkeen
Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se