Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 8 oktober 2010

Liu Xiaobo - rätt val?

Av Pink Ozzy - 8 oktober 2010 15:28

Liu Xiaobo fick Nobels fredspris. Var det rätt? Nja, jag tycker nog att fredspriset har tappat en hel del av den ursprungliga tanken. Man väljer numera oftare någon som man förväntar sig något ifrån. Antingen en enskild person eller en regim. I detta fall ville väl den norska fredskommitén markera att Kina är fel ute. Men att ge Liu Xaiobo fredspriset kommer inte att förändra Kinas system. Kina kommer tyvärr inte att bry sig ett dugg. Det enda som kan hända är att Liu får det djävligare i fängelset han sitter i.


Titta på tidigare pristagare under 2000-talet så kanske du också börjar att undra om priset ska vara kvar:


2009: Barack Obama, USA för skapandet av ett nytt klimat i internationell politik. Nja, inte har han väl åstadkommit mycket. Mängder av soldater finns många länder. 

2008: Martti Ahtisaari, Finland, för arbetet att nå fredliga lösningar på internationella konflikter. Jo, han har väl deltagit i en del trevare, men vad har han faktiskt åstadkommit? Var blev det riktig fred?

2007: Al Gore, IPCC, för skapandet och spridandet av kunskap om människoskapad klimatpåverkan. Han har ju inte ens fått priset för att han har försökt skapa fred. Han fick det för att han åker runt och pratar miljö.

2006: Grameen Bank, Mohammad Yunus, Bangladesh, skapandet av ekonomisk och social utveckling med mikrokrediter. Kommer inte ens ihåg denne.


2005: IAEA, Mohamed el-Baradei, Egypten, för arbetet att förhindra att civil kärnkraftsutveckling används militärt. Har han lyckats med det? troligen inte. Israel, Iran, Irak, Nordkorea  är exempel på länder som försöker ta fram kärnvapen. 

2004: Wangari Maathai, Kenya, Insatser för hållbar utveckling, demokrati och fred. En Nobelpristagare jag inte en minns.

2003: Shirin Ebadi, Iran, för arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter, i synnerhet för barn och kvinnor. Med fokus på Iran. Jag kan inte se att folket och då speciellt kvinnor och bar har fått det bättre. Det är dessutom ingen riktigt arbete för fred. Mer en rättvisefråga.

2002: Jimmy Carter, USA, för arbetet att nå fredliga lösningar på internationella konflikter. Ja, här får man nog säga att jordnötsodlaren har arbetat för fred.  Han har inte lyckats alltid, men ändå...

2001: FN, Kofi Annan, Ghana, för arbetet med en fredligare och bättre organiserad värld. Snacka om flummig formulering. Jag kan dock inte se att världen blivit fredligare eller mer organiserad. 

2000: Kim Dae-jung, Sydkorea, fredsarbete i Ostasien, speciellt arbetat med Nordkorea. Nordkorea har inte förändrats. Nordkoreas syn på övriga länder har inte förändrats. Den som ska ha priset är den som kan befria Nordkorea från sina as till ledare och se till att Nord och Sydkorea blir ett land som det skedde i Tyskland 1989. 
 

 
ANNONS
 
Gammelsmurfen

Gammelsmurfen

8 oktober 2010 22:06

Nej troligen påverkar det inte så mycket. Men CNN "bröts" i Kina när de berättade om priset...Och att arbeta MOT Kinas regering I Kina är nog inte det lättaste!

Men sedan är du lite väl elak. Man säger väl inte att pristagarna lyckats med sitt uppsåt, men att man ARBETAR för saken. Läser man vad du skrivet som motivering står det i de flesta fall "för arbetet för..."

Eller...

http://gammelemurfen.bloggagratis.se

Pink Ozzy

9 oktober 2010 14:37

Kul med kommentarer, men jag fattar inte andra stycket. Jag hittar inte texten i mitt inlägg.

 
Gammelsmurfen

Gammelsmurfen

9 oktober 2010 18:39

Från din text:

för arbetet att nå fredliga

för arbetet att förhindra att civil kärnkraftsutveckling

för skapandet och spridandet av kunskap om människoskapad klimatpåverkan

för arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter

för arbetet att nå fredliga lösningar på internationella konflikter

http://gammelemurfen.bloggagratis.se

Pink Ozzy

10 oktober 2010 09:35

Jaha, ja men det är ju så. De har fått sina priser för...
De har oftast inte fått priset för att de uppnått något verkligen fredligt, utan för att har försökt att uppnå, eller för att fredskommittén vill sätta en nagel i ögat på makthavarna i ett specifikt land. I år råkar det bli Kina. Ett Kina som har förtryckt sitt folk i 1000 år.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Måndag 10 aug 23:40

Belarus idag, men vi kan lägga till en hel hög med länder österut som valfuskar i varenda val. Du har Ryssland, Kina, Ungern, Nordkorea och nästan alla länder som slutar på "stan". Dessutom finns det en hel del afrikanska länder som inte är så bra på...

Av Pink Ozzy - Måndag 10 aug 23:32

För det första. Varför har alla medier börjat kalla Vitryssland för Belarus? Ska vi kalla Frankrike för France också? Nåja. Hur som helst har det varit "val" i landet igen och Lukasjenko fick över 80 % av rösterna igen....säger dom. Men i verklighet...

Av Pink Ozzy - Söndag 9 aug 11:51

Den 29\5 skrev Aftonbladet att juni och juli skulle bli varmare och torrare än normalt och att augusti skulle bli sval och regnig. Som vanligt kan man inte lita på prognoserna. Frågan är varför de har dom kvar och varför det finns folk som fortfaran...

Av Pink Ozzy - Söndag 9 aug 10:01

Vart man än tittar i tidningen så är DDT bara elände. Verkar dom om coronan och värmen gjort en del människor till idioter. Eller vad säger du om alla dödsskjutningar den senaste tiden? Sen har vi förarna som sitter i en bil och skjuter med automat...

Av Pink Ozzy - Söndag 9 aug 09:52

Knökfullt på Lomma strand, Brian Adams ska hålla koncert för 12000, protesttåg i USA, osv. Verkar som om folk har svårt att fatta. Det är likadant när man handlar. Folk bryr sig inte om att hålla avstånd vi ingångar eller i affärer. Man bara går p...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Följ bloggen

Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Blogkeen
Följ Var alltid ärlig mot dig själv och andra med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se